Acute Q-koorts op retour

De acute Q-koorts lijkt op zijn retour. Dat meldt de Gezondheidsraad dinsdag. Tot eind oktober zijn 492 meldingen gedaan van mensen met Q-koorts, aanzienlijk minder dan vorig jaar en 2008 toen respectievelijk 2361 en duizend patiënten werden gerapporteerd.

De afname van het aantal Q-koortspatiënten komt mogelijk door de vaccinatie van melkgeiten en het ruimen van drachtige geiten op besmette bedrijven, stelt de raad. De raad adviseert dinsdag aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport mede vanwege deze cijfers de doelgroep van de Q-koortsvaccinatie vooralsnog niet uit te breiden.

De raad bekeek op verzoek van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport of de vaccinatie ook beschikbaar moet komen voor toekomstige professionals als studenten diergeneeskunde en voor mensen die vanwege hun beroep wel eens in aanraking komen met de ziekteverwekkende bacterie, zoals loodgieters en elektriciens die werkzaamheden uitvoeren in een stal.

Onder deze groepen komt Q-koorts volgens de Gezondheidsraad relatief weinig voor. Dit jaar zijn 32 gevallen gemeld van Q-koorts bij professionals. Hierbij ging het niet alleen om mensen die vanwege hun beroep incidenteel in een stal komen, maar ook om melkgeitenhouders en dierenartsen. Over besmetting van studenten met Q-koorts is weinig informatie bekend. "Maar ook onder deze groep lijkt de ziekte geen groot probleem te zijn."

De raad blijft daarom bij beperkte vaccinatie van sommige groepen patiënten met hart- en vaatziekten die een groter risico lopen op complicaties bij Q-koorts.

Q-koorts is een infectieziekte die van dieren kan overgaan op mensen. De ziekte is in Nederland vooral afkomstig van besmette melkgeiten en melkschapen. De mensen die klachten hebben, hebben vaak een griepachtig ziektebeeld.

Acute Q-koorts kan complicaties geven bij een zwangerschap. De acute variant geneest echter meestal spontaan na een paar weken. Zelden is sprake van een dodelijke afloop.

Bij 1 tot 3 procent van de Q-koortspatiënten ontwikkelt de ziekte zich tot een chronische aandoening. Chronische Q-koorts kan jaren duren en begint sluimerend. Patiënten die hieraan lijden, kunnen last hebben van benauwdheid, koorts, transpireren, vermoeidheid en gewichtsverlies. De bacterie kan zich als het chronisch is onder meer vast gaan zetten op de hartkleppen en aders, wat uiteindelijk tot de dood kan leiden. Dit jaar overleden tien mensen die chronische Q-koorts hadden. Zij kampten ook met andere medische problemen.