Zweedse politie: terrorist stuurde dreigmail

De zelfmoordterrorist die zich zaterdag in het centrum van Stockholm opblies, heeft eerder per e-mail een dreigement uitgestuurd, waarin hij refereert aan de 'jihad' en de Zweedse aanwezigheid in Afghanistan. Dat heeft de Zweedse politie maandag bevestigd.

De terrorist zou een 28-jarige man uit een klein stadje in het zuiden van Zweden zijn geweest. Eerder zou hij aan de Universiteit van Bedfordshire in het Engelse Luton hebben gestudeerd. De Britse politie heeft zondagavond een huiszoeking gedaan in Bedfordshire, waarschijnlijk in Luton, waarbij geen arrestaties werden verricht.

Het Zweedse persbureau TT ontving vlak voor de aanslagen een e-mail met een audiobestand, waarin werd gesproken over 'jihad', de Zweedse militaire aanwezigheid in Afghanistan en een cartoon van een Zweedse kunstenaar waarop de profeet Mohammed als een hond wordt afgebeeld.

In het audiofragment wordt gedreigd dat ook 'jullie kinderen, dochters, broers en zusters zullen sterven, net als onze broeders, zusters en kinderen sterven'. "Nu is de islamitische staat gecreëerd. We bestaan nu hier in Europa en Zweden. We zijn werkelijkheid", zegt een mannelijke stem. "Ik wil hier niets meer over zeggen. Onze daden zullen voor zich spreken."

Stockholm werd zaterdag opgeschrikt door twee explosies. Er ontstond veel paniek onder het winkelend publiek toen een auto ontplofte op een drukke straat. Een zelfmoordterrorist kwam om het leven en twee andere mensen raakten lichtgewond. Kort daarna deed zich verderop in de straat een tweede explosie voor. De ontplofte auto bevatte volgens een woordvoerder van de hulpdiensten gasflessen.

Luton is een stad met zo'n tweehonderdduizend inwoners, vijftig kilometer ten noorden van Londen. De stad heeft een grote moslimpopulatie en de afgelopen jaren zijn de spanningen in de stad toegenomen.