Explosies Stockholm waren terreuraanslag

De explosies in het centrum van de Zweedse hoofdstad Stockholm waren een poging tot een terroristische aanslag. Dat heeft de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Carl Bildt gezegd. Hij spreekt van een zeer verontrustende zaak. "Het is mislukt, maar het had catastrofaal kunnen zijn."

Stockholm werd zaterdag rond 17.00 uur opgeschrikt door twee explosies. Een zelfmoordterrorist kwam om het leven en twee andere mensen raakten lichtgewond. Er ontstond veel paniek onder het winkelend publiek toen een auto ontplofte op een drukke straat. Kort daarna deed zich verderop in de straat een tweede explosie voor. De ontplofte auto bevatte volgens een woordvoerder van de hulpdiensten gasflessen.

Tien minuten voor de explosies werd de Zweedse veiligheidspolitie SAPO gewaarschuwd met een e-mail en een geluidsbestand. Een man waarschuwde het Zweedse volk en zei dat 'nu je kinderen, dochters en zusters zullen sterven zoals onze broeders en zusters en kinderen sterven'. Hij verwees naar de Mohammed-cartoons van Lars Vilks en de Zweedse militairen in Afghanistan.

De eerste ontploffing was om 16.52 uur en tien minuten later blies een man zichzelf op bij Drottninggatan. Slechts een van de zes pijpbommen die hij droeg ontplofte, schrijven Zweedse media. De bommen zouden in serie zijn geschakeld, maar de kabels waren om een of andere reden afgescheurd. Volgens de krant Aftonbladet droeg de man een rugzak vol spijkers. Volgens getuigen riep hij iets in het Arabisch voordat de bom ontplofte. De politie is terughoudend over de zaak.

Zweden is tot nu toe ontsnapt aan grote terreuraanslagen. In oktober verhoogde het land het dreigingsniveau na berichten dat groeperingen in Zweden actiever waren geworden. De veiligheidspolitie zei dat de dreiging relatief laag bleef en dat er geen aanval was te verwachten.


(Foto: Novum)