Museum New York stelt geur tentoon

De neus speelt zelden een rol tijdens een zinnenprikkelend bezoek aan een museum. Het Museum voor Kunst en Design in New York heeft daar donderdag verandering in gebracht met de oprichting van het Centrum voor Olfactorische Kunsten.

Het museum wil geur 'direct in de hoofdstroom van de kunstgeschiedenis plaatsen' en aantonen dat geur gelijkstaat aan 'schilderijen, beeldhouwkunst, architectuur en alle andere artistieke media', zei Chandler Burr, voormalig geurencriticus van The New York Times, die door het museum is ingehuurd als eerste curator voor olfactorische kunst.

Geur is een bijzonder interessant deel van de wereld van design, zei museumdirecteur Holly Hotchner. Het past goed bij het museum, een 'zinnenprikkelende of op de zintuigen gerichte' plek, waar bezoekers veel objecten kunnen aanraken en voelen.

De eerste tentoonstelling, 'De kunst van de geur, 1889-2011', is volgend jaar november gereed. Bezoekers zullen iedere geur ervaren langs een twee meter breed pad dat de bochten van de galerijmuur volgt. Hierin zijn speciale knoppen aangebracht, die de 'kunstwerken' vrijlaten.