Euro onder $1,30, goud en rente ontploft

De prijs van een ounce (31,1 gram) goud is naar recordhoogtes gestegen. De goudprijs schoot dinsdag met 1,6 procent omhoog naar 1057 euro per ounce. Hierbij werd het vorige record van 1044 euro, dat stamt uit juni, verbroken. Ook het goedkopere broertje zilver steeg naar nieuwe recordhoogtes, en noteerde dindag 21 euro per ounce.


Goudprijs in euro's naar nieuwe records

De euro daalde dinsdag opnieuw tegenover andere wereldvaluta en zakte 1 procent onder de 1,30 dollar per euro. De rentes die eurolanden moeten betalen over hun tienjaars-staatsobligaties stijgen tevens in rap tempo. Nederland betaalt nu 3 procent over haar staatsobligaties, tegenover 2,4 procent een paar maanden eerder.

De financiële markten reageren hiermee op de bailouts van Ierland en Griekenland. Ook is er vrees dat er 'besmettingsgevaar' is naar andere zwakkere eurolanden, zoals Spanje, Portugal, Italië en nu ook België.

Onze Zuiderburen hebben naast een staatsschuld van 100 procent van het bruto binnenlands product (bbp) ook een groot politiek probleem. Het lukt de Belgen maar niet om een nieuwe regering te vormen om zo noodzakelijke financiële hervormingen door te voeren.


Rentes eurolanden stijgen na bailout Ierland (Bron: RTL Z)