Na 45 jaar robot weer tot leven gewekt

Een robot die vijfenveertig jaar in een garage heeft gelegen is weer tot leven gewekt. De robot, genaamd George, was een van de eerste mensachtige robots die in Groot-Brittannië werd gemaakt. De voormalige spionnenjager en RAF-officier Tony Sale (79) bouwde de robot in 1950, gebruikmakend van slechts vijftien pond aan onderdelen van een gecrasht Wellingtonvliegtuig.

Toen Sale de robot bouwde was hij pas negentien, en zijn 'pratende' en lopende robot verbaasde de wereld, die nog maar weinig mensachtige robots had gezien. Computers waren echter nog te groot en onhandig om George een geheugen en intelligentie te geven, dus werd hij in de garage opgeslagen. Nu, na vijf decennia, heeft Tony Sale besloten de robot weer tot leven te wekken. Hoe? Nieuwe batterijen en wat olie waren genoeg.

"Ik haalde hem uit de garage en had goede hoop dat hij het nog gewoon zou doen," aldus Sale. "Ik deed wat olie op z'n lagers, en nieuwe lithiumbatterijen in de benen en toen deed hij het weer. Het was een mooi moment." Sale was altijd al geïnteresseerd in robots. Hij bouwde zijn eerste van Meccano toen hij twaalf was. De eerste robot die de pers haalde was ook van Meccano, en zijn vierde robot met bewegende kaak en zilverkartonnen huid 'veroorzaakte een hoop opwinding in de pers'. 

Toen Sale in dienst moest besloot hij daar zijn vijfde 'robot George' te bouwen van de materialen van een gecrasht vliegtuig. "Ik maakte hem in mijn vrije tijd. George was 1.80 meter, en had lichtgevoelige sensors in zijn ogen, waarmee hij naar een verlicht flesje bier kon worden geleid. Hij werd gedemonstreerd op alle open dagen van onze RAF-basis." De robot kan lopen, zijn hoofd en armen bewegen en zitten, en kan worden bediend vanaf een meter of tien.

George de robot haalde toentertijd veel persberichten, waarin hij verbeeld werd als een robot die het gras kon maaien en de boodschappentas kon dragen. "Hij was indrukwekkend omdat hij er zo levend uitzag", volgens Sale. "Helaas kon ik hem niet verder ontwikkelen, omdat computers nog niet ver genoeg ontwikkeld waren." Sale, die de drijvende kracht achter de restauratie van de beroemde Colossuscomputer was, heeft George aan 'The National Museum of Computing' gedoneerd, dat hij mede oprichtte. "Het is mooi om te zien dat George het doet en dat mensen hem nu weer kunnen bekijken."

robot george
In de jaren '50 een levensechte robot (Foto: Geoff Robinson)