Langere celstraf voor moord op buurman

Een 51-jarige man uit Groningen is veroordeeld tot 21 jaar gevangenisstraf, omdat hij bij een burenruzie drie mensen beschoot, van wie er een overleed. Het gerechtshof in Leeuwarden legde hem dinsdag een drie jaar hogere straf op dan de rechtbank in Groningen vorig jaar april deed. Zowel de verdachte als het OM was in beroep gegaan.

Bij de schietpartij in juli 2008 kwam een 40-jarige man om het leven, een ander raakte ernstig gewond. De derde buurman werd niet geraakt. Het Openbaar Ministerie had 24 jaar cel geëist voor moord. Daar werd de Groninger ook voor veroordeeld, maar de strafmaat is hoger omdat het hof er in tegenstelling tot de rechtbank van uitgaat dat hij volledig toerekeningsvatbaar was.

De schietpartij op de Lijsterbeslaan in Groningen was het gevolg van een verhitte burenruzie. De man was naar eigen zeggen bang dat zijn kinderen iets zou worden aangedaan, en liep zijn woning binnen, waar hij op zolder een pistool pakte. Vervolgens schoot hij zijn buurman door zijn hoofd. Die overleed drie dagen later. Omdat de Groninger naar binnen ging om zijn vuurwapen van zolder te halen, handelde hij volgens de rechters met voorbedachten rade.

De Groninger schoot daarna een andere buurman in zijn woning meerdere malen in zijn bovenlijf en in zijn arm. Hierna liep hij over een pleintje en zag een andere buurtgenoot, op wie hij ook een kogel afvuurde.