Debat met Rutte over hervormingen

De Tweede Kamer houdt binnenkort een debat met premier Mark Rutte (VVD) over de zeventien hervormingen die zijn kabinet wil doorvoeren. Een verzoek daartoe van de voltallige oppositie werd dinsdag aan een meerderheid geholpen door de VVD.

Rutte stuurde het lijstje met daarop de zeventien hervormingen naar de Kamer. Dat deed hij op verzoek van het parlement, die tijdens het debat over de regeringsverklaring om deze opsomming had gevraagd. De hervormingen waarvan Rutte in zijn brief gewag maakt, variëren van de invoering van de nationale politie tot meer marktwerking in de zorg.

Volgens fractieleider Alexander Pechtold (D66) ontbreekt echter een zogeheten nulmeting, waardoor de Kamer niet kan bijhouden of de nieuwe regering een beetje opschiet met deze hervormingen. "Dit geeft meer vraagtekens dan het oplost", zei hij. Pierre Heijnen (PvdA) sprak van een 'kattenbelletje' met zeventien voorstellen. "Dat is misplaatst als je niet weet waarop wordt afgerekend."

Pechtold vroeg daarom een debat aan met Rutte, dat werd gesteund door de voltallige oppositie. Dat is net niet genoeg voor een meerderheid. Anouschka van Miltenburg (VVD) streek echter over haar hart. "Als er zo'n grote behoefte aan is, dan gaan wij dat niet blokkeren."