Bidcursus biedt psychiatrisch patiënten steun

Chronisch psychiatrische patiënten hebben baat bij het volgen van een bidcursus. Deze patiënten gaan door te bidden beter met hun problemen om en hoeven minder op anderen te steunen. Dat blijkt uit onderzoek van theoloog Peter de Rijk, die dinsdag promoveert aan de Universiteit van Tilburg.

"De patiënten worden niet meer beter, maar ik was op zoek naar een manier waarop ze beter met hun ziekte om kunnen gaan", zegt De Rijk. Geestelijk verzorgers krijgen van chronisch psychiatrische patiënten regelmatig de vraag hoe ze kunnen bidden en wat ze daarvan kunnen verwachten. Daarom maakte De Rijk een cursus waarin patiënten het bidden verkennen en een manier van bidden vinden die bij hen past. De cursus is niet aan een specifieke religie verbonden.

De cursus werd in 2003 en 2004 driemaal gegeven. De resultaten wezen uit dat het bidden op alle geteste patiënten effect had. Om tot zijn resultaten te komen, gebruikte hij bestaande vragenlijsten in de geestelijke gezondheidszorg en evaluaties van de deelnemers zelf. De Rijk pleit ervoor de cursus onder grotere groepen patiënten in andere instellingen verder te verfijnen.