Onderzoek naar declaraties bij Inholland

De Inspectie van het Onderwijs is een vooronderzoek gestart naar financiële onregelmatigheden bij hogeschool Inholland. De inspectiedienst is het onderzoek gestart na een melding van het ministerie van Onderwijs.

Dat heeft een woordvoerder van de inspectie dinsdag bevestigd naar aanleiding van een bericht van NRC Handelsblad. Volgens de krant richt het onderzoek zich op onkostendeclaraties van het college van bestuur van de hogeschool. NRC Handelsblad had twee weken geleden een verzoek tot inzage van de declaraties ingediend bij de hogeschool.

De krant deed hierbij een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Inholland zou dit verzoek echter hebben afgewezen omdat het een bijzondere, christelijke, hogeschool is, waarop de wob niet van toepassing is.

Naar aanleiding van het verzoek zou Inholland zich hebben gemeld bij het ministerie van Onderwijs. Na overleg is besloten de inspectie een vooronderzoek te laten doen naar de rechtmatigheid van de uitgaven van de leden van het college van bestuur.

Een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs stelt dinsdag de inspectiedienst om 'informatie' te hebben gevraagd. De Inspectie van het Onderwijs laat weten dat uit het vooronderzoek moet blijken hoe ernstig de 'signalen' zijn. Wat de financiële onregelmatigheden zouden inhouden, wilde de woordvoerder dinsdag niet zeggen. Op basis van de uitkomsten van het vooronderzoek wordt besloten of een volwaardig onderzoek wordt ingesteld.

Over Inholland was deze zomer al veel te doen. Na geruchten over diplomafraude op de school wees onderzoek onder leiding van Gerd Leers uit dat studenten van de studie Media & Entertainment Management in Haarlem die langer over hun studie deden, van Hogeschool Inholland te makkelijk een diploma kregen. Het speciale traject voor de langstudeerders was onvoldoende transparant en voldeed niet aan de regels.

De commissie stelde toen dat financiële motieven geen rol hebben gespeeld, maar dat er bij de opleiding wel een fraudegevoelige situatie bestond.