Emanuelson hoopt knoop snel door te hakken

Urby Emanuelson heeft een aflopend contract bij Ajax. Hij kan verlengen, maar twijfelt. "Ik ben er wel uit. Bijna", zegt Emanuelson tegenover het Algemeen Dagblad. "Binnenkort hoop ik de knoop door te hakken."

De Ajacied geeft aan dat hij al een paar keer weg had kunnen gaan. "Ik heb die mogelijkheden gehad. Naar Spurs bijvoorbeeld, een jaar of drie geleden. Maar Ajax wilde me in die periode niet verkopen, omdat er al een aantal spelers was vertrokken. Misschien had ik het op de spits kunnen drijven om een transfer af te dwingen, maar zo'n type ben ik niet."

Emanuelson kijkt kritisch naar zichzelf. "Misschien zijn er wel te veel wedstrijden geweest waarin ik te veel op mijn talent heb geteerd. Want is het toeval dat ik in de grote wedstrijden vaak op mijn best was - en in de wat kleinere wedstrijden minder? Je kunt zeggen dat ik soms te veel op de automatische piloot heb gedaan."

"Te lang ben ik door het elftal geslingerd, op verschillende posities, van voor naar achter en weer terug", gaat de 'allrounder' verder. "Achteraf had ik me daarin wat harder mogen opstellen. De laatste jaren heb ik twee keer een groot toernooi gemist, het EK en het WK. Dan ga je wel even nadenken bij jezelf."

Het lijkt erop dat Emanuelson kiest voor een vertrek uit Amsterdam. Maar dat wil hij nog niet bevestigen. "Maar als er een nieuwe uitdaging komt, sta ik daar zeker voor open."