Tandartspraktijk Zaltbommel mag deuren weer openen

De tandartspraktijk in Zaltbommel waar eind vorige maand een neptandarts werd betrapt, mag de deuren weer openen. De praktijk mag van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) weer patiënten behandelen nu de eigenaar van de praktijk een bevoegde tandarts in dienst heeft genomen.

De neptandarts werd 22 september opgepakt, omdat hij niet over de juiste diploma's beschikte. Tandarts is een beschermde titel, waarbij het onterecht voeren hiervan verboden is.

De man was net een patiënt aan het behandelen toen de IGZ langskwam. De man had in Polen een tandartsopleiding gevolgd, maar die opleiding wordt in Nederland niet erkend. In 2004 werd zijn aanvraag afgewezen om in Nederland aan de slag te gaan. Dit weerhield hem echter niet om toch te gaan werken.

De 'tandarts' nam het ook met andere voorschriften niet zo nauw. Zo was het schoonmaken en het steriliseren van de instrumenten niet in orde en werden in de praktijk medicijnen aangetroffen die verlopen waren en die in Nederland niet gebruikt mogen worden.

De IGZ heeft de praktijk onlangs opnieuw bezocht. Volgens de inspectie wordt inmiddels wel voldaan aan de voorwaarden voor het leveren van verantwoorde zorg.