Tariq Aziz tot de strop veroordeeld

Tariq Aziz, het vroegere gezicht van het regime van Saddam Hussein, is door een Iraakse rechtbank tot de strop veroordeeld voor het vervolgen van leden van sjiitische politieke partijen. Dat heeft een woordvoerder van de rechtbank dinsdag bekendgemaakt.

Het Iraakse strafhof heeft de 74-jarige Aziz schuldig bevonden aan deelname aan een campagne tegen leden van de Dawa-partij, de partij van huidig premier Nouri al-Maliki. Wanneer de voltrekking van het doodvonnis plaatsvindt, werd niet bekendgemaakt.

Aziz kan tegen zijn veroordeling in beroep gaan. Of hij dat ook gaat doen, is nog niet bekend. "We bespreken de kwestie en we gaan bepalen welke volgende stap we gaan zetten", aldus de Jordaanse advocaat van Aziz, Badee Izzat Aref. Volgens Aref heeft Aziz dertig dagen de tijd om in beroep te gaan.

Aref zette vraagtekens bij de timing van de terdoodveroordeling en zei dat de beslissing van het hof politiek gemotiveerd was. De advocaat beschuldigde de door de sjiitische Al-Maliki geleide regering ervan de aandacht te willen afleiden van recente onthullingen over de mishandeling van gevangenen door Iraakse veiligheidstroepen en het Amerikaanse leger. "Deze straf is niet eerlijk", aldus Aref.

De zoon van Aziz, Ziad, noemde het vonnis 'oneerlijk' en 'onlogisch'. Volgens Ziad is zijn vader een slachtoffer en geen dader, omdat leden van de Dawa-partij in 1980 geprobeerd hebben hem te liquideren. "De straf dient de politieke doelen van de Iraakse regering", zei Ziad.

Een maand na de Amerikaanse invasie in Irak, in maart 2003, gaf Aziz zich over. Hij zat vast in een Amerikaanse gevangenis in Bagdad, totdat de Amerikanen in juli de verantwoordelijkheid voor de gevangenis overdroegen aan de Iraakse regering. Aziz werd vervolgens overgeplaatst naar de Kazimiyah-gevangenis. De familie van Aziz zei zich ernstige zorgen te maken over zijn gezondheid. Tijdens zijn gevangenschap kreeg hij meermaals een beroerte.

In een recent interview zei Aziz te verwachten dat hij in de cel zou sterven, wegens zijn hoge leeftijd en de lange gevangenisstraffen die hem waren opgelegd. Hij is veroordeeld tot vijftien jaar celstraf voor de moord op 42 kooplieden die schuldig waren bevonden aan woeker. Daarnaast kreeg hij zeven jaar gevangenisstraf voor de deportatie van Koerden in het noorden van Irak.

Aziz, de enige christen in het overwegend soennitische regime van Saddam, werd internationaal bekend als criticus van de Verenigde Staten. Hij was na de inval in Koeweit in 1990 minister van buitenlandse zaken en werd later vicepremier. Aziz spreekt vloeiend Engels en maakte destijds regelmatig diplomatieke reizen naar het buitenland.


(Foto: Novum)