Nationalisten toch niet in Letse regering

Een groep radicale nationalisten zal geen deel gaan uitmaken van de nieuwe regering van Letland. Dat heeft de Letse premier Valdis Dombrovskis maandag gezegd. Vrijdag kondigde Dombrovskis nog aan met de nationalistische alliantie te gaan samenwerken.

De nieuwe regering zal bestaan uit de middenpartij Eenheidsalliantie van Dombrovskis en de populistische Groene en Boerenunie. Samen beschikken de partijen over een meerderheid van 55 van de honderd parlementszetels.

In het weekeinde dreigde een deel van de Eenheidsalliantie zijn steun in te trekken als de nationalisten tot de regering zouden toetreden. "Ik denk dat de moeilijkste kwesties in Letland momenteel economisch en sociaal van aard zijn, dus we hebben er niets aan daar etnische problemen aan toe te voegen", zei parlementslid Aigars Stokenbergs, die het verzet aanvoerde.

Diverse nieuwe parlementsleden van de partij Allen voor Letland houden er ultranationalistische visies op na. Eén van hen, Janis Iesalnieks (25), zei twee jaar geleden in een interview met het nationalistische krantje DDD dat vierhonderdduizend mensen uit Letland verstoten dienen te worden als onderdeel van een 'dekolonisatie'-programma om 'trouweloze' onderdanen het Baltische staatje uit te zetten.

Daarnaast stelde hij voor een speciaal bureau in te stellen dat de loyaliteit van iedere burger zou moeten controleren en beslissen of personen 'gerepatrieerd' zouden moeten worden.

Letten vormen maar een kleine meerderheid in Letland. In de Sovjettijd emigreerden veel Russisch sprekende mensen naar Letland. Zij kregen na de onafhankelijkheid in 1991 geen Lets staatsburgerschap. Nog altijd mogen driehonderdduizend inwoners niet stemmen en geen openbare ambten vervullen.