EU heeft begrip voor waarschuwing VS

De Europese Unie kan begrip opbrengen voor de waarschuwing van de Verenigde Staten aan Amerikaanse staatsburgers om bij een bezoek aan Europa op hun hoede te zijn voor terroristische aanslagen. Volgens de EU moet het veiligheidsbeleid worden verbeterd en moet er meer overleg worden gevoerd met Washington.

Europese ministers van binnenlandse zaken en justitie spraken donderdag in Luxemburg met de Amerikaanse onderminister voor nationale veiligheid, Jane Holl Lute. Zij beaamde dat de Amerikanen 'een hoop redenen' hebben voor het uitvaardigen van het reisadvies, zei de Belgische minister van binnenlandse zaken Annemie Turtelboom.

"We hebben geen redenen om het dreigingsniveau, zoals de VS dat heeft vastgesteld, in twijfel te trekken", voegde de Eurocommissaris voor interne aangelegenheden Cecilia Malmström daaraan toe. Brice Hortefeux, de Franse minister van binnenlandse zaken, zei dat de dreiging reëel was en dat Europa 'hand in hand' samen moet werken met de VS.

Turtelboom zei vanuit Luxemburg dat de bespreking met Holl Lute de tekortkomingen in Europa onderstreepte. Zij stelde voor om vaker trans-Atlantisch overleg over de veiligheid te voeren. Ook is ze van mening dat de manier waarop het dreigingsniveau wordt aangeduid eenduidiger moet worden. Nu gebruiken sommige landen kleurcodes en andere landen cijfers. Dit is volgens haar verwarrend.

De VS meent dat een cel van Duitse en Britse extremisten de kern vormt van een terreurcomplot gericht tegen Europese steden. De Amerikanen menen dat er een verband is tussen het complot en Al-Qaidaleider Osama bin Laden.

Eerder waarschuwde Groot-Brittannië Britse reizigers naar Frankrijk en Duitsland dat de terreurdreiging in deze landen hoog is. Duitsland zei geen noodzaak te zien om de beoordeling van de risico's te veranderen. Frankrijk noemde de terreurdreiging reëel, maar zei het dreigingsniveau niet te verhogen.