'Duitse en Britse extremisten achter terreurplan'

Achter het recentelijk ontdekte terreurcomplot van Al-Qaida in Europa zitten acht Duitsers en twee Britse broers, die zich schuilhouden in het Pakistaanse tribale gebied Noord-Waziristan. Dat zegt een medewerker van een Pakistaanse inlichtingendienst.

De Amerikaanse geheime dienst CIA heeft na de ontdekking van het complot zijn raketaanvallen met onbemande vliegtuigen in het gebied september aanzienlijk uitgevoerd. Bij een van die aanvallen zou een van de twee Britten, de oorspronkelijk uit Pakistan afkomstige Abdul Jabbar, op 8 september zijn gedood.

Westerse veiligheidsdiensten meldden woensdag dat het plan aanslagen door zwaarbewapende militanten in Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland behelsde, zoals in de Indiase stad Mumbai. Tien gewapende jonge Pakistanen vielen daar in november 2008 twee hotels, een joods cultureel centrum en een treinstation aan. In drie dagen tijd vielen daarbij 166 doden.

Europese en Amerikaanse functionarissen benadrukken dat de plannen nog niet concreet zijn en nog niet zo ver gevorderd dat verhoging van het terreuralarmniveau gewettigd is. Toch werd dinsdag voor de tweede maal binnen twee weken de Eiffeltoren in Parijs ontruimd en was er extra politiebewaking bij Buckingham Palace, Trafalgar Square en de Big Ben in Londen.

Britse en Duitse inlichtingendiensten volgen het telefoonverkeer van de verdachten, die contact met kennissen in Europa proberen te leggen om hun acties voor te bereiden, zegt de Pakistaanse inlichtingenmedewerker. Hoewel de plannen nog in een pril stadium verkeren, waarschuwt hij dat de verdachten niet moeten worden onderschat. Ze worden ondersteund door Al-Qaida en de Pakistaanse en de Afghaanse Taliban. "Het betekent niet dat ze niet in staat zijn hun plannen te verwezenlijken. Ze werken er keihard aan", zei de inlichtingenmedewerker, die anonimiteit bedong.

De Europese politieorganisatie Europol waarschuwt dat de terreurdreiging in Europa reëel is. Dat het aantal terroristische aanslagen door islamistische groepen is afgenomen, maskeert 'de realiteit dat deze groepen nog steeds actief zijn', zei Europol-directeur Robert Wainwright donderdag.

Een medewerker van de Duitse inlichtingendienst zegt dat Duitsland vermoedelijke radicalen volgt die het land verlaten om terreurtraining te ondergaan in Pakistan of Afghanistan. Hun vertrek kan niet verhinderd worden, maar door een wetswijziging na de terreuraanslagen van 11 september 2001 in de VS kunnen zij bij terugkeer worden opgepakt.