Terreurwaarschuwing Japan aan Euro-reizigers

Japan heeft maandag een reiswaarschuwing uitgevaardigd voor Japanners die naar Europa willen reizen. Eerder waarschuwden de Verenigde Staten en Groot-Brittannië voor een mogelijke terreuraanval door Al-Qaida of andere groeperingen.

Het ministerie van buitenlandse zaken in Tokyo raadt Japanse burgers aan voorzichtig te zijn bij het gebruik van openbaar vervoer en het bezoeken van toeristische trekpleisters.

Maandag arresteerden de Franse autoriteiten een man van middelbare leeftijd, die verdacht wordt van verschillende bommeldingen in Parijs. Zo zou de man telefonisch hebben gewaarschuwd voor een bomaanslag op het Parijs station Saint-Lazare. In de Franse hoofdstad werden in een maand tijd negen bommeldingen gedaan.

Vorige week zei een bron binnen de Pakistaanse inlichtingendienst dat acht Duitsers en twee Britse broers namens Al-Qaida plannen beraamden voor een aanslag in grote Europese steden. De voorbereidingen zouden zich nog in een vroeg stadium bevinden, waarin de verdachten kennissen in Europa belden voor de logistieke afhandeling van het plan.

Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken waarschuwde honderdduizenden Amerikaanse ingezetenen in Europa voorzichtiger te zijn. Het Britse ministerie van buitenlandse zaken waarschuwde reizigers naar Frankrijk en Duitsland dat het dreigingsniveau voor een terreuraanslag in die landen hoog is.