GroenLinks laakt 'zwabberkoers' in zaak-Nekschot

GroenLinks laakt de 'zwabberkoers' van het Openbaar Ministerie in de zaak tegen cartoonist Gregorius Nekschot. Dinsdag liet het OM in Amsterdam weten dat zeven cartoons en twee teksten van de tekenaar weliswaar strafbaar zijn, maar dat hij toch niet vervolgd wordt. GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi kan deze redenering van justitie niet volgen.

"We delen natuurlijk de opluchting dat Nekschot niet vervolgd wordt", laat Dibi donderdag weten. "Maar verder is het natuurlijk een zwabberkoers van het OM, die leidt tot zelfcensuur. Niet de strafrechter maar het OM maakt blijkbaar uit wat geoorloofd is in het publieke debat. Dat is in deze grondrechtendiscussie onaanvaardbaar."

Dibi heeft Kamervragen gesteld aan demissionair minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA). Hij wil weten hoe de minister aankijkt tegen de 'inconsistentie' van het OM. Ook pleit Dibi voor een richtlijn die het OM handvatten biedt om om te gaan met zogeheten uitingsdelicten.

Over het werk van Gregorius Nekschot werd in 2005 aangifte gedaan, omdat zijn tekeningen beledigend zouden zijn voor moslims en mensen met een donkere huidskleur. De anonieme cartoonist, die werkt onder een pseudoniem, werd in mei 2008 opgepakt en dertig uur vastgezet.

Het OM liet dinsdag weten dat de zaak tegen de cartoonist geseponeerd wordt, omdat die al lang duurt, de tekeningen en teksten niet meer online staan, de zaak veel publiciteit heeft gekregen en hij al heeft vastgezeten.