Verhagen houdt Wilders in de gaten

CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen houdt zaterdag scherp in de gaten wat PVV-leider Geert Wilders zegt in zijn toespraak bij Ground Zero in New York.

"Ik ben ook minister van Buitenlandse Zaken, dus ik zal mij op de hoogte stellen van wat Wilders zegt", zei Verhagen donderdagavond. "Het staat Wilders vrij om te zeggen wat hij vindt, maar als ik het er niet mee eens ben, zal ik er afstand van nemen."

Verhagen wilde niet vooruitlopen op de mogelijke betekenis van Wilders' speech voor het vervolg van de onderhandelingen over een rechts kabinet. "Commentaar geven doe ik pas op zaterdagavond."

Wilders houdt zaterdagavond (Nederlandse tijd) een toespraak op een protestbijeenkomst in New York tegen de komst van een islamitisch centrum in de buurt van Ground Zero. In politiek Den Haag wordt er rekening mee gehouden dat hij met harde teksten komt, wat tot ophef kan leiden in het CDA.

VVD-leider Mark Rutte zegt zich geen zorgen te maken over Wilders' toespraak. "Ik ga zaterdagavond eten bij vrienden in Rotterdam, en daar staat geen televisie bij aan", zei Rutte. Maar als Wilders te ver gaat, zal Rutte er afstand van nemen, voegde hij eraan toe.