'NAVO bestookt Afghaans politicus'

Helikopters van de NAVO hebben donderdag in de noordwestelijke Afghaanse provincie Takhar een campagneteam van een kandidaat-parlementslid onder vuur genomen. Tien campagnemedewerkers werden gedood en twee raakten gewond, evenals de kandidaat, Abdul Wahid Khorasani. De gouverneur van de provincie Takhar, Abdul Jabar Taqwa, heeft dit bekendgemaakt.

Het bureau van de Afghaanse president Hamid Karzai veroordeelde de aanval. Karzai heeft al vaker gewaarschuwd dat inspanningen om opstandelingen te bestrijden te niet worden gedaan als er burgerslachtoffers vallen.

De NAVO meldde eerder dat bij een luchtaanval op enkele auto's die zich over achterafweggetjes in het district Rustaq in Takhar verplaatsten mogelijk twaalf opstandelingen waren gedood. Het bondgenootschap beloofde een nader onderzoek aan naar het incident.

De NAVO zei ook minstens twintig opstandelingen te hebben gedood bij een afgeslagen aanval op een buitenpost in de provincie Paktika, aan de grens met Pakistan. De troepen hielden de aanvallers met mortieren en lichte vuurwapens van zich af en kregen later luchtsteun. Aan de kant van de NAVO en het Afghaanse leger zouden geen doden zijn gevallen.