Griekenland moet van Brussel meer bezuinigen

Griekenland moet dit jaar circa 4 miljard euro extra bezuinigen als het land het begrotingstekort wil terugbrengen tot 8 procent van het bruto binnenlands product. Dat heeft een woordvoerder van de Europese Commissie vrijdag gezegd.

De extra maatregelen zijn nodig omdat de Griekse overheid waarschijnlijk belastinginkomsten misloopt doordat de Griekse economie minder snel groeit dan verwacht. De extra bezuinigingen zouden ook een compensatie zijn voor overheidsuitgaven die toch boven de limieten uitkomen.

Griekenland meldde in het voorjaar de overheidsuitgaven in 2010 met 5,3 procent terug te zullen brengen naar ruim 77 miljard euro, van ruim 81 miljard in 2009. Het land verwacht dit jaar ruim 58 miljard euro aan inkomsten te ontvangen. De bezuinigingen moeten het begrotingstekort van Griekenland, dat nu op 13,6 procent staat, terugbrengen tot 8 procent. Dat moet de financiële markten weer vertrouwen geven in de Griekse economie.

Griekenland heeft van de Europese Unie strenge bezuinigingsmaatregelen opgelegd gekregen, omdat door het hoge tekort en de sterk oplopende staatsschuld de stabiliteit van de euro in gevaar kwam.