Huizenprijzen Amsterdam voor eerst sinds 2008 hoger

Voor het eerst sinds eind 2008 zijn de prijzen van koopwoningen in Amsterdam gestegen. De koopwoningen waren in het tweede kwartaal van dit jaar 0,7 procent duurder dan een jaar eerder, blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De hoofdstad is niet de enige grote stad waar de koopwoningen duurder werden. Ook in Haarlem, Zwolle, Enschede en Emmen zijn de woningen duurder geworden. In Rotterdam, Den Haag en Utrecht zijn de prijzen verder gedaald. Wel is de afname kleiner geworden.

Over heel Nederland genomen waren koopwoningen in het tweede kwartaal bijna twee procent goedkoper dan een jaar eerder. Het aantal verkochte woningen is in heel Nederland met vijf procent toegenomen. Bij zeven van de 25 grote gemeenten nam het aantal verkochte woningen af.

De afname is het grootst in Dordrecht, waar ongeveer vijftien procent minder woningen werden verkocht. Den Bosch komt in die lijst op de tweede plaats met een afname van ongeveer twaalf procent. Derde is Haarlemmermeer met ongeveer elf procent.

De grootste stijger is Zwolle met zo'n 37 procent. Tweede is Breda met bijna twintig procent en derde is Eindhoven met ongeveer negentien procent. Amsterdam volgt op de vierde plaats met bijna achttien procent.