Opnieuw boktor gevonden in Hoofddorp

In Hoofddorp is een tweede Oost-Aziatische boktor gevonden. Het diertje is gevangen in een tuin. Twee weken geleden werd zeventig meter verderop al een boktor aangetroffen. Toen ging het om een vrouwtje, nu om een mannetje. De torren kunnen enorme schade toebrengen aan gewassen, struiken en bomen, meldt de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) woensdag.

Na de vorige vondst werd een bufferzone ingesteld. In die zone werden bij nadere inspecties geen boktorren meer gevonden. De tor zat toen bij een uit Azië geïmporteerde esdoorn met twee uitvlieggaten. De boom was ongeveer drie jaar daarvoor naar Nederland gekomen. Boktorren doen er drie jaar over om uit te vliegen.

Omwonenden hebben informatie over de boktorren ontvangen en zijn gevraagd goed op te letten op sporen van de torren. Bij eerdere vondsten van boktorren in Nederland werd veel groen preventief vernietigd. In Boskoop gingen bomen en planten in een straal van honderd meter rond de plek van een vondst tegen de vlakte.

In Hoofddorp is dat volgens de VWA nog niet nodig. De vrouwelijke tor was nog niet geslachtsrijp en het mannetje kan zich alleen niet voortplanten.