Spanje kan zesde debutant worden die finale wint

In de lange historie van het WK is het slechts vijf landen gelukt om hun eerste finale meteen te winnen. Dat zocht Voetbal International uit. Komende zondag kan Spanje nummer zes worden, zij staan tegen Nederland voor het eerst in de mondiale eindstrijd.

In 1930 was Uruguay vanzelfsprekend de eerste debutant die meteen won, aangezien in dat jaar het eerste WK plaatsvond. Daarna was het de beurt aan Italië (1934), Duitsland (1954), Engeland (1966) en Frankrijk (1998). Opvallend detail: alleen de Duitsers wonnen hun eerste wereldtitel niet in eigen land.

De oosterburen wonnen in 1974 op eigen terrein de finale tegen Nederland, maar de eerste WK-titel werd in 1954 gewonnen in Zwitserland. Oranje is één van de zes debutanten die hun eerste eindstrijd verloor, samen met onder meer de grootmachten Argentinië en Brazilië.

Mocht Spanje zondag winnen, dan vestigt Nederland een negatief record. Geen enkel land verloor drie WK-finales en werd nog nooit wereldkampioen. Nu wordt dat record nog gedeeld met Hongarije (1938 en 1954) en Tsjechoslowakije (1934 en 1962). Ook Zweden (1958) speelde al eens een finale zonder dat het zelf een keer goud won.