Beenhakker en Advocaat overschaduwen Oranje

Het was maar goed dat Robin van Persie en Wesley Sneijder vandaag op de training van het Nederlands elftal niet ernstig geblesseerd raakten. De meeste journalisten was dat dan namelijk volledig ontgaan. Leo Beenhakker en Dick Advocaat zaten namelijk tijdens de oefensessie van Oranje in Johannesburg op de tribune.

Vooral vertegenwoordigers van buitenlandse media wisten niet wat ze meemaakten. Beenhakker had op een gegeven moment meer dan tien cameraploegen om zich heen staan. De bewuste journalisten stonden allemaal met hun rug naar het trainingsveld. Om maar niets van Don Leo te missen. "Is die oefenstof van Bert van Marwijk echt zo saai", grapte de technisch directeur van Feyenoord. Vervolgens stelde hij bijna geen enkele journalist teleur.

Zo kon een Mexicaan tevreden met zijn televisiestation bellen. "Meneer Leo ziet zeker kansen voor Mexico", jubelde hij. "Alles staat op band." Beenhakker sprak verder met Duitsers, Engelsen, Spanjaarden, Grieken, Chinezen, Japanners en verschillende journalisten uit Zuid-Amerika. Hij zei vooral vaak hetzelfde. "Het Nederlands elftal doet het heel goed. Op deze manier kunnen ze ver komen."

"Goed idee van je om even naar de training te gaan", lachte Advocaat richting Beenhakker nadat hij ook door veel journalisten was ontdekt. De nieuwe bondscoach van Rusland sprak eerst met enkele Belgen. "Kan ik een beetje geld van jullie lenen? Ik heb niets meer", doelde hij op de afkoopsom van zo'n 900.000 euro die hij vorige maand na zijn vroegtijdige vertrek aan de Belgische voetbalbond moest betalen.

Advocaat, de komende dagen evenals Beenhakker te gast bij Studio Sport, sprak eveneens in alle talen positief over het Nederlands elftal. "Winnen, daar gaat het om", zei hij. "Daarna komt pas mooi voetbal. Ik weet overigens ook zeker dat we nog veel mooie dingen van voetballers als Sneijder en Van Persie gaan zien. Die jongens staan er altijd als het moet. Daarom is het Nederlands elftal ook al 21 duels zonder nederlaag."

Beenhakker en Advocaat waren niet de enige trainers die de oefensessie van het Nederlands elftal bekeken. Erwin Koeman, Ron Jans en Gertjan Verbeek waren er ook. Evenals Boudewijn Zenden en Ronald de Boer, die vooral veel interviews moest geven aan journalisten uit het Midden-Oosten. Stuk voor stuk steunden ze Van Marwijk. "Het is wel eens goed om zo aan een toernooi te beginnen", vond ook Koeman.

Advocaat en Beenhakker bij training Oranje