Nauwelijks nog daklozen in grote steden

In de vier grote steden zijn er nog nauwelijks dak- en thuislozen die dag en nacht op straat verblijven en geen vaste slaapplaats hebben. Dat meldt het Trimbos-instituut op basis van een voortgangsrapportage. De daling is in 2007 ingezet en het instituut spreekt door de doorzettende afname van een trendbreuk.

De daling van het aantal daklozen komt volgens het instituut onder meer doordat zij een persoonlijk hulptraject krijgen, terwijl er eerder vaker sprake was van een groepsaanpak. Bijna tienduizend daklozen zitten in een individueel traject. Ook zijn er tientallen nieuwe woonvoorzieningen gekomen en is er meer geregeld voor de dagbesteding en schuldhulpverlening.

Hoeveel daklozen er precies in Nederland zijn is door verschillende meetmethodes per gemeente moeilijk aan te geven. Het aantal zou tussen de 35.000 en 40.000 liggen. Vorig jaar meldde de politie dat het straatbeeld in de vier grote steden rustiger is geworden, en dat er ook minder overlastmeldingen zijn in verband met dak- en thuislozen.

Begin juni verscheen sinds 2006 de vierde rapportage van het Plan van Aanpak Maatschappelijke Opvang.