Japan stelt ambitieuze groeidoelstelling

De Japanse overheid kondigt vrijdag aan te streven naar een reële economische groei van meer dan twee procent in de komende tien jaar door het aanmoedigen van investeringen in veelbelovende sectoren zoals gezondheidszorg en milieu, een verlaging van de belasting voor bedrijven en door het aantrekken van meer buitenlandse investeringen en toerisme.

Het nieuwe kabinet van premier Naoto Kan keurde vandaag het economische strategierapport goed dat streeft naar de creatie van bijna vijf miljoen banen in de sectoren milieu, gezondheidszorg en toerisme tegen 2020. Het plan is gericht om de werkloosheid in Japan zo snel als mogelijk tot onder de vier procent te brengen, van het huidige werkloosheidsniveau van zo'n vijf procent.

In een eerste stap om meer vraag te genereren is de strategie gericht op het stoppen van de hardnekkige daling van de consumentenprijzen in het volgende fiscale jaar, dat start in april 2011. De overheid roept de Bank of Japan op om al het mogelijke te doen om deze doelstelling te bereiken. In het plan staat ook dat de Japanse yen niet excessief dient te stijgen, omdat een dure yen de export zou kunnen schaden.

Daarnaast wil de overheid de belasting voor bedrijven geleidelijk terugbrengen naar vijfentwintig procent van veertig procent nu, zodat deze meer in lijn ligt met andere belangrijke landen. De Japanse overheid hoopt daarmee de binnenlandse bedrijven internationaal competitiever te maken en meer buitenlandse ondernemingen aan te trekken.

De nieuwe regering wil met de groeistrategie een einde maken aan de stagnatie, waar de op een na grootste economie ter wereld al het merendeel van de afgelopen twee decennia mee te kampen heeft.