Voorwaardelijke straf voor frauderende hulpofficier

Een 54-jarige hulpofficier van justitie is veroordeeld tot twee maanden voorwaardelijke celstraf voor het plegen van valsheid in geschrifte. De bevoegdheid van de politie-inspecteur in de regio Brabant Zuid-Oost was verlopen, maar daar trok hij zich niets van aan. Hij tekende nog steeds voor beslissingen die hij niet meer mocht nemen.

De man moest eigenlijk voor september 2008 al een nieuw examen afleggen om zijn bevoegdheid te verlengen. Hoewel hij zich daar tot drie keer toe voor intekende en er door zijn leidinggevenden op werd gewezen dat hij in de fout ging, legde hij het examen niet af.

Een hulpofficier is een politiemedewerker die besluit of ergens een inval mag worden gedaan. Ook bepaalt hij of verdachten na hun aanhouding langer in de cel mogen worden gehouden. De man uit Brabant gaf toe dat hij dergelijke beslissingen nam terwijl dat niet meer mocht.

De rechtbank in Den Bosch was het niet eens met zijn advocaat dat de politie medeschuldig is, omdat die van de situatie op de hoogte was, maar niet ingreep. Volgens de rechter is hij erop gewezen en had hij een belangrijke eigen verantwoordelijkheid.

De rechter liet in het oordeel meewegen dat de politieman een goede staat van dienst had. Eerder was hij al gedegradeerd in rang en functie.

Het fenomeen speelt overigens niet alleen in Brabant. Bij diverse andere korpsen zijn de laatste tijd onbevoegde hulpofficieren geschorst.