[CL] Vooruitblik op finale Champions League 2009/2010

Zaterdag 22 mei is het zover. In het Santiago Bernabéu Stadion te Madrid vindt dan de finale plaats van de UEFA Champions League 2010. Bayern München zal het dan om 20:45 uur opnemen tegen Internazionale. Beide ploegen wisten dit seizoen al zowel kampioen als bekerwinnaar te worden en willen zodoende allebei de 'treble' binnenhalen.

In november 2007 werd het besluit genomen dat met ingang van het seizoen 2009/2010 de finale op zaterdag gespeeld zal worden in plaats van de traditionele woensdag. De winnaar van de finale mag begin volgend seizoen tegen Atlético Madrid strijden om de Europese Super Cup. De Spaanse ploeg won vorige week de finale om de Europa League met 2-1 van het Engelse Fulham. Ook komt de winnaar van de Champions League volgend seizoen uit in de halve finales van het WK voor Clubteams.

Bayern München naar de finale...

Bayern München werd tijdens de loting van de Champions League ingedeeld in Groep A. De ploeg met Louis van Gaal mocht de strijd aangaan met FC Girondins de Bordeaux, Juventus en Maccabi Haifa. De Duitse ploeg begon de groepsfase uitstekend, getuige de 0-3-uitoverwinning op Maccabi Haifa. De jonge Thomas Müller was verantwoordelijk voor twee treffers, terwijl de Belgische verdediger Daniel van Buyten het derde doelpunt voor zijn rekening nam. Het tweede duel werd in eigen huis tegen Juventus met een 0-0-gelijkspel afgesloten.

Half oktober stond de derde groepswedstrijd op het progamma en daarin mocht Bayern op bezoek bij Girondins de Bordeaux. De ploeg van Van Gaal kwam na zes minuten spelen al op voorsprong dankzij een eigen doelpunt van Michaël Ciani. Diezelfde Ciani maakte na een klein half uur weer gelijk en maakte zodoende zijn eerdere fout meer dan goed. Kort voor rust scoorde Marc Planus de 2-1 en in deze stand zou geen verandering meer komen. Twee weken later ging het opnieuw fout tegen Bordeaux. Ditmaal won de Franse ploeg in het Allianz Stadion met 0-2, dankzij doelpunten van Yoann Gourcuff en Marouane Chamakh.

Eind november was een winstpartij nodig tegen Maccabi Haifa om zo uitzicht te houden op een plekje bij de laatste zestien. In eigen hij werd ternauwernood met 1-0 gewonnen, dankzij een doelpunt van Ivica Olic. Dankzij de overwinning had Bayern het lot weer volledig in eigen hand. Met een punt achterstand op Juventus werd afgereisd naar Turijn. De Duitse ploeg had een overwinning nodig en in een memorabel duel werd dit een feit. Met maar liefst 1-4 werd Juventus aan de kant geschoven. Doelman Hans-Jörg Butt benutte in deze wedstrijd een strafschop.

De knock-outfase was daardoor bereikt en in de achtste finales mocht Bayern het opnemen tegen het Italiaanse Fiorentina. In het thuisduel kwam de formatie van Van Gaal dankzij een benutte strafschop van Arjen Robben op voorsprong. Kort na rust trok Per Krøldrup de stand echter weer gelijk, maar het slotakkoord was opnieuw voor Bayern. Invaller Klose kopte een minuut voor tijd vanuit buitenspelpositie raak. Tijdens het uitduel leek het echter finaal mis te gaan. Na 55 minuten spelen keek Der Rekordmeister tegen een 2-0-achterstand aan en een wonder was nodig om alsnog door te stomen naar de kwartfinales. In een tijdsbestek van vijf minuten scoorden zowel Arjen Robben als Mark van Bommel. Tussendoor wist Stevan Jovetic ook trefzeker te gaan, maar de 3-2-overwinning van Fiorentina was uiteindelijk voor Bayern genoeg om verzekerd te zijn van een plekje bij de laatste acht.

Arjen Robben juicht - Novum/AP

Daarin trof Bayern de ploeg van Edwin van der Sar, Manchester United. Het eerste duel, in München, begon uitstekend voor Manchester. Rooney was al na twee minuten trefzeker, maar de wedstrijd zou uiteindelijk volledig kantelen. In de tweede helft waren Ribéry en Olic verantwoordelijk voor de ommekeer en zodoende reisde Bayern twee weken later met een 2-1-voorsprong naar Engeland.

Op Old Trafford stonden The Mancunians na zeven minuten spelen al met 2-0 voor. Gibson en Nani schoten de ploeg al snel in veilige haven. Kort voor rust scoorde Nani zelfs de 3-0. Nog geen minuut later bracht Olic de marge terug naar twee en zodoende had Bayern nog één doelpunt nodig om alsnog door te kunnen gaan haar de halve finales. Kort na de thee kreeg Rafael rood en daarvan profiteerde de ploeg van Van Gaal optimaal van. Een kwartier voor tijd scoorde Robben met een prachtig schot van buiten de zestien de bevrijdende 3-2 en in deze stand kwam geen verandering meer.

In de halve finales was Olymique Lyon de opponent. Lyon, dat knap Real Madrid uitschakelde, was totaal niet opgewassen tegen het steeds sterker wordende Bayern. De Duitse ploeg won tweemaal (1-0 thuis, 0-3 uit) van de Franse ploeg, maar verloor wel een belangrijke speler. Franck Ribéry kreeg rood na een woeste tackle op Lisandro Lopez en zal zodoende de finale missen.

Internazionale naar de finale...

Internazionale werd tijdens de loting van de Champions League ingedeeld in Groep F met titelhouder FC Barcelona. De andere twee opponenten kwamen uit het oosten van Europa. FC Rubin Kazan en FC Dynamo Kiev moesten bestreden worden. De eerste groepswedstrijd was meteen tegen Barcelona en in eigen huis werd doelpuntloos gelijkgespeeld tegen de Catalaanse ploeg. Het tweede duel werd met 1-1 gelijkgespeeld tegen Rubin Kazan en ook de derde groepswestrijd tegen Dynamo Kiev kon de ploeg van José Mourinho niet imponeren. In eigen huis werd met 2-2 gelijkgespeeld.

Begin november werd dan eindelijk toch gewonnen. Uit bij Dynamo Kiev keek de Italiaanse ploeg vijf minuten voor tijd nog tegen een 1-0-achterstand aan. Dankzij doelpunten van Milito en Sneijder werd deze stand nog omgebogen naar een 1-2-winst. Eind november werd dan toch weer verloren. In Nou Camp was Barcelona met 2-0 te sterk. Daardoor moest het laatste duel tegen Rubin Kazan gewonnen worden. Dankzij doelpunten van Eto'o en zorgenkind Balotelli werd de Russisch kampioen met 2-0 aan de kant geschoven en plaatsing voor de knock-outfase was een feit.

Zal Milito zaterdag ook weer juichen? - Bron: Novum/AP

In de achtste finales was Chelsea de tegenstander en dit betekende voor Mourinho een weerzien met zijn oude ploeg. De ploeg van Carlos Ancelotti werd in eigen huis met 2-1 verslagen en op Stamford Bridge zegevierde de Italiaanse ploeg opnieuw met 0-1 dankzij een doelpunt van Samuel Eto'o. De kwartfinalewedstrijden tegen CSKA Moskou, met Keisuke Honda in de gelederen, werden ook redelijk simpel in winst omgezet. Zowel thuis als uit won Inter met 1-0, waar Sneijder in Rusland een vrije trap prachtig binnenkrulde.

In de halve finales kreeg Inter opnieuw te maken met FC Barcelona. Waar in de groepsfase eenmaal werd verloren en eenmaal werd gelijkgespeeld, verging het de ploeg van Mourinho in de halve eindstrijd een stuk beter. In eigen huis werd Barcelona, met onder meer Messi, Ibrahimovic, Xavi en Valdés in de gelederen, met 3-1 totaal overklast. Pedro zette Barcelona nog wel op voorsprong, maar vervolgens was Inter heer en meester. Sneijder, Maicon en Milito waren verantwoordelijk voor de Inter-doelpunten.

Door dit resultaat had Barcelona in het thuisduel minimaal twee doelpunten nodig om te scoren. Ondanks het feit dat Inter vroeg met tien man kwam te staan, Motta kreeg rood na een acteerwerkje van Busquets, lukte het Barcelona niet om de hechte verdediging van de Italiaanse ploeg te verschalken. Pas in de slotfase lukte het verdediger Pique om te scoren. Daar bleef het bij en daardoor zal Internazionale het komende zaterdag in Madrid opnemen tegen Bayern München.