Overheid VS maant BP tot meer openheid

De Amerikaanse regering heeft olieconcern BP donderdag gemaand gedetailleerde informatie vrij te geven over de omvang van de olieramp in de Golf van Mexico. De stap volgt op kritiek van wetenschappers dat BP de omvang van het lek schromelijk onderschat en dat overheidsinstanties de onderneming te weinig onder druk zetten.

In een gezamenlijke brief vragen minister voor binnenlandse veiligheid Janet Napolitano en het hoofd van de milieudienst EPA Lisa Jackson BP-topman Tony Hayward een website beschikbaar te stellen waarop alle metingen, analyses en plannen van aanpak gedetailleerd worden aangegeven. De bewindslieden noemen het essentieel dat alle data en informatie met betrekking tot de olieramp beschikbaar worden gesteld aan de Amerikaanse overheid en de bevolking.

BP gaf donderdag toe dat er uit de lekke boorpijp van het op 20 april verwoeste boorplatform Deepwater Horizon meer olie stroomt dan de achthonderdduizend liter per dag waarover het concern het tot nog toe had. Die hoeveelheid was maar een schatting, omdat eenvoudig niet te meten is hoeveel olie er in zee stroomt, zei BP-woordvoerder Mark Proegler.

Live beelden van het lek zijn sinds donderdag te zien op een website van een commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. BP heeft in de lekkende boorpijp een buis weten te schuiven, waarmee een deel van de olie wordt opgevangen. Technici van de onderneming treffen voorbereidingen om de lekkende boorput onder een laag zware modder te bedekken en die vervolgens met cement permanent af te dekken. Deze methode is wel vaker op het land toegepast, maar nog nooit op anderhalve kilometer diepte op de zeebodem.

BP gebruikt ook chemische dispersiemiddelen om weggelekte olie af te breken. De milieudienst EPA heeft het concern opgedragen over te schakelen op minder giftige vormen van deze middelen. Een van de middelen, Corexit 9500, kan bij langdurige blootstelling ogen, huid en luchtwegen irriteren. "Omdat ze in ongekende hoeveelheden worden gebruikt en omdat weinig bekend is over het gebruik van dispersiemiddelen onder water, wil EPA verzekeren dat BP het minst giftige product gebruikt dat is toegestaan", zei EPA.