Bloedspoor verraadt tijdstip misdrijf

Door een nieuwe methode is vast te stellen op welk deel van de dag bloed of speeksel ergens terecht is gekomen. Onderzoekers van het Erasmus MC schrijven op de website van het wetenschappelijk tijdschrift International Journal of Legal Medicine over de techniek die zij hebben ontwikkeld.

Biologisch materiaal dat op de plaats van een misdrijf is gevonden wordt vaak gebruikt om aan te tonen dat een verdachte daar geweest is. Die kan daar tegenin brengen dat hij er inderdaad is geweest, maar niet op het moment dat het misdrijf werd gepleegd. Door de nieuwe methode moet zo'n verweer gemakkelijker onderuit kunnen worden gehaald.

Om te bepalen wanneer biologisch materiaal ergens is achtergebleven, keken de onderzoekers naar de concentratie van bepaalde hormonen in het materiaal. 's Nachts zit er bijvoorbeeld meer melatonine in bloed of speeksel. In de loop van de dag neemt die concentratie steeds verder af. Aan de concentratie is dus te zien wanneer de stof er terecht is gekomen.

Waterdicht is de methode nog niet. Een verdachte van een moord die op een ochtend is gepleegd, kan aanvoeren dat hij er op een andere ochtend ook was. De volgende stap in het onderzoek is dan ook om de ouderdom van een spoor te bepalen.