Albino's vermoord in Burundi

Tien gewapende mannen hebben in Burundi de ledematen van een 5-jarig albinojongetje afgehakt en zijn moeder een oog uitgestoken. Naderhand werden moeder en kind vermoord. De aanvallers geloven dat de lichaamsdelen rijkdom en succes brengen, zeiden mensenrechtenactivisten vrijdag.

De moorden en andere vergelijkbare geweldsdaden in Tanzania zijn onderdeel van aanhoudend geweld tegen Afrikaanse albino's. Zeker tienduizend albino's zijn ontheemd geraakt of ondergedoken sinds een spiraal van geweld in 2007 begon. Dat liet het Rode Kruis weten. Sindsdien zijn 57 albino's in Tanzania vermoord en veertien in Burundi.

Afrikaanse albino's worden hun hele leven beledigd en buitengesloten. Hun lichte huidskleur valt in Afrika extra op. De lichte huidskleur loopt bovendien een groot risico op huidkanker door de felle Afrikaanse zon.

Tien aanvallers, bewapend met geweren en granaten, vermoordden maandag Desire Vyegura (5) en zijn moeder Susann Vyegura. Bij beide slachtoffers werden de ledematen afgehakt. Bij de moeder werd tevens een oog uitgestoken en werden de borsten afgesneden. Thoma Vyegura werd ook vermoord, omdat hij zijn dochter en kleinzoon wilde beschermen.