Dooi in relatie India en Pakistan

India en Pakistan gaan weer met elkaar in gesprek over vrede. De premiers Manmohan Singh van India en Yousuf Raza Gilani zijn het eens over de noodzaak om de betrekkingen te normaliseren en het vertrouwen te herstellen.

Singh en Gilani ontmoetten elkaar donderdag op een regionale bijeenkomst van Zuid-Aziatische landen in het Himalaya-koninkrijk Bhutan. Zij hielden in de wandelgangen een gesprek dat vijf kwartier duurde en volgens de ministers van buitenlandse zaken Nirupama Rao en Shah Mahmood Qureshi 'zeer goed' en 'erg vriendschappelijk' was verlopen.

De premiers droegen de twee ministers op te bespreken hoe de formele dialoog, die in 2004 werd gestart maar na de aanslagen van 2008 in het Indiase financiële centrum Mumbai werd afgebroken, weer op gang kan worden gebracht. India stelt dat de aanslagen, die aan 166 mensen het leven kostten, het werk waren van militanten uit Pakistan.

De Indiase minister Rao zei dat India bereidheid heeft getoond om met Pakistan over 'alle punten van zorg' te praten, maar dat 'terrorisme vooruitgang op alle punten tegenhoudt'. Gilani bezwoer tegenover Singh dat Pakistan serieus werk maakt van de vervolging van degenen die voor de aanslagen in Mumbai verantwoordelijk zijn, zei Rao.

Sinds ze in 1947 onafhankelijk werden van Groot-Brittannië hebben Pakistan en India drie keer oorlog met elkaar gevoerd, waarvan twee keer om Kashmir. Beide landen staan onder druk van de Verenigde Staten om het vredesoverleg te hervatten. Als de spanningen verminderen, hoopt Washington dat Pakistan meer aandacht en middelen zal besteden aan de bestrijding van de Taliban en Al-Qaida aan zijn westelijke grens met Afghanistan.