Milieuramp dreigt in Golf van Mexico

Oliemaatschappij BP is na het zinken van een booreiland in de Golf van Mexico vrijdag meteen in actie gekomen om vervuiling van het zeewater zo veel mogelijk tegen te gaan. Er zijn twee onderwaterrobots ingezet om de staat van de boorput te inspecteren en 32 oppervlakteschepen om weggelekte olie in te dammen en op te ruimen.

"Wij overreageren nu met middelen om de potentiële vlek te beheersen. Wij zijn goed op alle eventualiteiten voorbereid", zei BP-woordvoerder Tom Mueller.

BP leaste het boorplatform Deepwater Horizon, dat dinsdag voor de kust van Louisiana door een explosie werd getroffen en donderdag brandend zonk. Elf bemanningsleden worden vermist en zijn vermoedelijk omgekomen. Het merendeel van de overige bemanningsleden is aan land gebracht. Zeventien waren gewond geraakt en van vier van hen was de toestand kritiek.

Door het ongeluk dreigt een milieuramp. De mogelijkheid bestaat dat uit de zeebodem op anderhalve kilometer diepte 1,27 miljoen liter ruwe olie per dag in zee stroomt. Ed Overton, hoogleraar milieukunde aan Louisiana State University, verwacht dat het grootste deel daarvan een op chocolademousse lijkende smurrie zal vormen, die uiteindelijk in ballen teer zal overgaan. "Het zal een tijdje een vreselijke troep worden."

Milieuramp dreigt in Golf van Mexico
Milieuramp dreigt in Golf van Mexico (Foto: Novum)