Bosnische oorlogsveteranen slaags met politie

Bosnische oorlogsveteranen die in de Bosnische hoofdstad Sarajevo demonstreerden tegen voorgestelde bezuinigingen op hun uitkering zijn woensdag slaags geraakt met de oproerpolitie. Die zette traangas in om de meer dan vijfduizend demonstranten uiteen te drijven.

Toen de agenten zich terugtrokken bestormden de demonstranten een gebouw van de regionale regering, sloegen de ruiten in en stichtten brand op de begane grond van het gebouw. Een kleine groep politiemannen zat korte tijd gevangen tussen het vuur en de woedende demonstranten, maar kon door ambulancemedewerkers in veiligheid worden gebracht.

Volgens een woordvoerder van het Kosevo-ziekenhuis moesten veertig mensen worden behandeld voor de nawerkingen van het traangas.

De regering probeert de uitgaven te beperken om zo te kunnen voldoen aan de voorwaarden van een lening van 1,2 miljard euro van het Internationaal Monetair Fonds. De regering wil tien procent bezuinigen op de uitkeringen van oorlogsveteranen. De veteranen willen akkoord gaan met een kleine bezuiniging, maar eisen dat de overheid de rest van de besparingen realiseert door op andere posten te bezuinigen.