Bescherming agenten tegen agressie schiet tekort

Politiekorpsen doen te weinig om agressie en geweld tegen agenten te voorkomen of beperken. Dat meldt de Arbeidsinspectie maandag na controles bij de helft van de 26 Nederlandse korpsen. De inspectiedienst noemt de situatie zorgelijk, aangezien het aantal incidenten, en de ernst daarvan, ook nog eens toeneemt.

De controles vonden vorig jaar plaats. Twaalf van de dertien onderzochte korpsen bleken onvoldoende maatregelen te nemen om hun agenten te beschermen. Zo zouden agenten meer moeten worden voorgelicht over de risico's en moeten ze beter worden getraind in communicatieve vaardigheden om escalatie te voorkomen. Ook zijn bouwkundige en technische maatregelen nodig, zoals hoge, brede balies.

Van de ondervraagde agenten is 94 procent wel eens geconfronteerd met agressie en geweld. De agressie varieert van uitschelden en schoppen tot steken met een mes of schieten met een vuurwapen.

Bij controles op de werk- en rusttijden bij de dertien andere korpsen bleek verder dat bij acht korpsen agenten nog steeds langere diensten dan wettelijk toegestaan draaien. Ook krijgen ze soms onvoldoende rust tussen twee diensten door. Ten opzichte van eerdere inspecties is wel sprake van een verbetering. In 2006 werden de regels voor werk- en rusttijden bij 24 van de 26 korpsen nog overtreden.

De korpschefs hebben naar aanleiding van de resultaten volgens de Arbeidsinspectie toegezegd de problemen met werktijden en agressie aan te pakken.