Amsterdamse politie bezorgd om 'kamikazefiets'

De politie in Amsterdam maakt zich grote zorgen over de groeiende populariteit van de kamikazefiets. De zogenoemde fixed-gearfietsen zijn eigenlijk bedoeld voor races op de wielerbaan en hebben geen remmen, maar duiken steeds vaker op in de stad. Met name koeriers gebruiken de zeer snelle fiets steeds vaker.

Op een fixed-gearfiets zitten geen remmen. De fietser kan alleen vertragen door tegendruk op de pedalen te geven of te slippen. Het achterwiel blokkeert dan niet zoals bij een gewone terugtraprem. De remweg is op een 'kamikazefiets' een stuk langer.

Volgens de politie is de fiets vanwege de lange remweg zelfs voor geoefende fietsers in de stad levensgevaarlijk. Bovendien is het verplicht om remmen op een fiets te hebben. Berijders van een fixed-gearfiets kunnen rekenen op een boete van 35 euro voor rijden zonder goede remmen, maar het gevaar dat ze lopen is volgens de politie van groter belang.

Ook verkopers van de baanfietsen kunnen volgens de politie een bon krijgen. Als de verkoper weet dat de koper van zo'n fiets er op de openbare weg mee gaat rijden, zou die schuldig zijn aan uitlokking.