Kabinet tegen verbod op kaartenhandel

Het kabinet geeft een plan van de SP en het CDA om een verbod in te stellen op handel in toegangskaarten voor concerten en andere evenementen geen steun. Minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven (CDA) heeft dat vandaag bekendgemaakt. Zij vindt een verbod op de kaartverkoop 'niet de goede aanpak'.

Volgens van der Hoeven moeten organisatoren van concerten en andere evenementen zelf maar maatregelen nemen om de doorverkoop tegen te gaan. Controle op een verbod zou namelijk te veel geld kosten. Volgens de minister zouden organisaties de kaarten bijvoorbeeld op naam kunnen verkopen, of de kaarten pas kort voor het evenement versturen. "Zo wordt het lastig om op grote schaal kaarten door te verkopen."

De fracties van SP en CDA willen dat er voor gezorgd wordt dat kaarten niet meer tegen woekerprijzen verkocht kunnen worden. Bij populaire concerten en evenementen zoals Lowlands komt het vaker voor dat tickets tegen meer dan het dubbele tarief worden doorverkocht. Kaarten mogen alleen nog doorverkocht worden tegen maximaal 110 procent van de oorspronkelijke prijs.

Vandaag werd een debat gehouden over het voorstel om de doorverkoop van tickets te verbieden. Het kabinet mag dan wel tegen zijn, hun mening is alleen een advies. Volgende week zal er gestemd worden over het voorstel. Als een meerderheid in de Kamer het verbod steunt, zal dit er alsnog komen.