Zalm mag blijven bij ABN Amro

Gerrit Zalm mag aanblijven als baas van ABN Amro. De Nederlandsche Bank (DNB) heeft in een herbeoordeling positief geoordeeld over het functioneren van de voormalige financiële topman van de DSB Bank. Dat schrijft demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) aan de Tweede Kamer.

Hij baseert zich hierbij op de toets die de commissie-Scheltema uitvoerde op de twee integriteitsonderzoeken naar het faillissement van de DSB Bank. Behalve DNB deed ook de Autoriteit Financiële Markten (AFM) onderzoek naar het functioneren van Zalm. De AFM komt tot een andere conclusie dan DNB, maar Scheltema stelt dat de conclusie om Zalm heen te zenden als topman van ABN Amro 'onvoldoende onderbouwing' bevat.

DNB is de leidende toezichthouder. Scheltema oordeelt dat DNB 'zorgvuldig' te werk is gegaan en in 'redelijkheid' tot een eindoordeel is gekomen. "Op basis hiervan heb ik geen aanleiding om tot een ander oordeel te komen", schrijft De Jager.

Uit het rapport blijkt dat beide toezichthouders onderling niet steeds dezelfde beoordelingslijn hebben gehanteerd. Hierover is Scheltema kritisch. Daarom gaat De Jager op korte termijn met de voorzitter van de AFM als met de president van DBN hierover praten.

Zalm laat in een reactie weten blij te zijn 'dat uit de hernieuwde toets blijkt dat mijn betrouwbaarheid en deskundigheid buiten twijfel staan'. "Ik sluit hiermee, ook voor mij persoonlijk, een lastige periode af." De oud-minister richt zijn aandacht nu op het integreren van ABN Amro en Fortis Nederland. Het resultaat moet een bank zijn, 'die er is voor haar klanten en recht doet aan de middelen die er zijn ingestopt'.