PvdA wil niet snel bezuinigen

De PvdA wil tien tot vijftien jaar de tijd nemen voor de komende bezuinigingsronde. Middeninkomens mogen niet de dupe worden. Dat zegt PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer in een interview met NRC Handelsblad.

De rechtse partijen willen volgens Hamer een 'kille sanering': in een paar jaar tijd radicaal bezuinigen om de overheidsfinanciën na de kredietcrisis weer op orde te krijgen. Hamer wil dat 'absoluut' niet. "We zullen er tien tot vijftien jaar over moeten doen."

Ambtenaren zoeken sinds geruime tijd naar mogelijkheden om 35 miljard euro te bezuinigen. Volgens Hamer kan er misschien ook wel minder dan 35 miljard worden bezuinigd. "We moeten geen valse verwachtingen wekken."

Belastingverhogingen zijn voor de PvdA niet uitgesloten. De PvdA bepleitte al eerder een hoger tarief voor topinkomens. "En we zullen er als samenleving over na moeten denken of we een tientje meer belasting kunnen vragen om te investeren in onderwijs en zorg."

Hamer zegt verder dat ze bereid is terug te treden als fractievoorzitter als partijleider Wouter Bos die baan wil hebben. "Als Wouter dat wil, dan moet hij dat doen."

'De tijd nemen voor bezuinigingsronde' (foto: Novum/Renia)