Geen einde AOW-toeslag bij jonge partner

AOW'ers met een werkloze partner onder de 55 jaar krijgen ook na volgend jaar nog een partnertoeslag. De bedoeling was dat de toeslag volgend jaar wordt afgeschaft voor partners jonger dan 55 jaar, maar staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (CDA) ziet hier onder druk van de Tweede Kamer van af.

De Kamer vindt dat de regeling te snel wordt ingevoerd. Een getrouwde AOW'er krijgt bijna zevenhonderd euro per maand en nog eens dat bedrag als zijn partner niet werkt. Het kabinet wilde de toeslag voor jongere partners afschaffen, omdat die nog wel een goede kans zouden maken op de arbeidsmarkt.

Eerder werd al bekend dat de bezuiniging in 2014 maar 85 miljoen euro heeft opgeleverd in plaats van de gehoopte 170 miljoen euro. Er bleken minder jonge partners te zijn dan gedacht. Minister van Sociale Zaken Piet Hein Donner (CDA) en Klijnsma kondigden toen al aan op zoek te gaan naar andere bezuinigingsposten.

In 2015 wordt de partnertoeslag helemaal afgeschaft voor alle mensen die 65 worden en in de AOW komen. Dat is in 1995 besloten. Vrouwen hebben tegenwoordig veel vaker een baan, waardoor de toeslag niet meer nodig zou zijn.