Burgerinitiatief voor hulp bij zelfdoding bejaarden

Nederlanders van boven de 70 jaar die vinden dat ze klaar zijn met leven, moeten met professionele hulp een eind aan hun leven kunnen maken. Dat bepleit de groep Uit Vrije Wil vandaag in NRC Handelsblad. De groep wil dit met een burgerinitiatief voor elkaar zien te krijgen.

Onder de initiatiefnemers van Uit Vrije Wil bevinden zich de oud-politici Hedy d'Ancona, Frits Bolkestein en Jan Terlouw, meldt de krant. Ook de cabaretier Paul van Vliet en hersenwetenschapper Dick Swaab scharen zich onder het gezelschap, dat is opgericht door Yvonne van Baarle, oud-secretaris van de Raad voor de Kunst.

Het initiatief van Uit Vrije Wil komt aan de start van de 'Week van het voltooid leven', een project van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE). De NVVE wil tijdens deze week aandacht vragen voor 'het vaak schrijnende probleem van oude mensen die hun leven voltooid vinden en de dood verkiezen boven het leven'.

Met het burgerinitiatief wil Uit Vrije Wil een eind maken aan de huidige praktijk, waarbij hulp bij zelfdoding strafbaar is. Als het aan de initiatiefnemers ligt, vervalt die strafbaarheid als het gaat om hulp bij mensen van boven de 70 die een eind aan hun leven willen maken. Wie mensen helpt die jonger zijn, blijft strafbaar.

Met een burgerinitiatief kunnen burgers onderwerpen op de agenda van de Tweede Kamer krijgen. Voorwaarde is wel dat er veertigduizend handtekeningen van voorstanders worden ingeleverd, waarna het onderwerp door het parlement kan worden besproken.