Bloedrode week voor AEX

Aandelenbeurzen wereldwijd zaten de afgelopen twee handelsdagen in een vrije val. Zo verloor de AEX, de belangrijkste beursindex van Nederland, vandaag 2,5 procent, na gisteren ook al bijna 3 procent te hebben verloren. De AEX sloot vandaag op 315,04 punten na woensdag nog op ruim 335 punten te hebben gestaan.

De onzekerheid over de schuldproblemen van de Zuid-Europese PIGS-landen (Portugal-Italië-Griekenland-Spanje) wogen de afgelopen dagen volgens vermogensbeheerder Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer in het bijzonder zwaar op de financials en zorgen in het algemeen voor een hoop onzekerheid.


Situatie Verenigd Koninkrijk en de VS echter niet veel beter (Bron: RTL Z)

"Enerzijds blijkt uit kwartaalcijfers dat een economisch herstel al lijkt ingezet, anderzijds is niet duidelijk wat de problemen in Zuid-Europa voor een effect zullen hebben op bijvoorbeeld Aegon of ING", aldus Bender. "Beleggers missen op dit moment zekerheid en vragen zich af wat er gaat gebeuren", voegt hij toe.

Desondanks meent Bender dat de problemen omtrent Zuid-Europa ook zo weer naar de achtergrond kunnen verdwijnen. "Na een heftige sell-off en positieve macro-data kan het sentiment zo maar omslaan en aanzetten tot koopjesjagen", aldus Bender. "Waarna de weg naar boven weer openstaat."

Dollar fors sterker
Niet alleen gingen aandelenmarkten wereldwijd fors onderuit, ook de Amerikaanse dollar blijkt tegen alle verwachtingen in aan een sterke opmars bezig. Noteerde de euro afgelopen december nog ruim boven de 1,50 dollar per euro, nu is de Europese eenheidsmunt gezakt naar 1,36 dollar per euro. Ook dit komt vooral door de onrust over de financiële problemen van de Zuid-Europese PIGS-landen.

Het edelmetaal goud ging tevens fors onderuit, en corrigeerde deze week van 1120 dollar naar 1050 dollar per troy ounce (31,1 gram). Olie noteerde voor het eerst sinds maanden weer onder de 70 dollar per vat.


Stijgers en dalers afgelopen week op het Damrak (Bron: RTL Z)