'Verdubbeling hulpgelden niet de standaard'

De regering gaat niet bij elke ramp het bedrag dat Nederlanders storten voor hulp aan het getroffen gebied verdubbelen. Dat zei minister voor Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders (PvdA) vandaag in de Tweede Kamer tijdens een overleg over de actuele situatie in Haïti. "Het is geen precedent."

Tijdens de grote inzamelingsactie voor het door een aardbeving getroffen land werd vorige maand bijna 84 miljoen euro opgehaald. De helft van dat bedrag is afkomstig van Koenders.

Tijdens het debat klonk kritiek op de handelwijze van de bewindsman, omdat bij het ingezamelde geld dat hij verdubbelde, ook al giften zaten van gemeenten. De VVD had liever gezien dat alleen giften van particulieren en bedrijven waren verdubbeld. "We moeten voortaan niet langer belastinggeld dat al is gegeven niet nog een keer uitgeven", zei Han ten Broeke.

D66-leider Alexander Pechtold eiste van de minister een brief waarin deze uiteenzet hoeveel belastinggeld er precies is uitgegeven. Pechtold kreeg bijval voor zijn verzoek van de grootste regeringspartij CDA. De PvdA was daarentegen juist te spreken over de actie. "Het lijkt mij vooral positief", zei Martijn van Dam.

Koenders liet echter weten dat hij niet van plan is een brief te sturen over de precieze hoogte aan belastinggelden dat onderdeel is van de 84 miljoen. Zo'n uitsplitsing is 'ondoenlijk', stelde hij. Het is ook in eerste instantie een verantwoordelijkheid van de gemeenten, stelde hij. Zij konden immers weten dat het geld werd verdubbeld, aangezien de bewindsman dat van tevoren had aangekondigd.

De minister benadrukte verder dat de Algemene Rekenkamer gaat toezien of het geld goed wordt besteed.