Nibud bezorgd over schulden studenten

De studieschuld van studenten wordt steeds hoger. Naar verwachting staan eerstejaars studenten na afronding van hun studie 15.360 euro in het krijt, vorig jaar lag de gemiddelde studieschuld van afgestudeerden op 12.523 euro. Dit meldt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud), dat zich zorgen maakt over de stijging.

Bijna de helft van de studenten leent bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (voorheen IB-Groep), gemiddeld bijna vierhonderd euro per maand. Zestien procent van de studenten heeft daarnaast nog een of meer andere leningen. Een op de vijf studenten staat regelmatig of altijd rood, gemiddeld met een bedrag van 652 euro.

Veel studenten zijn niet op de hoogte van de leenvoorwaarden. Meer dan de helft weet niet dat ook tijdens de studie al rente wordt berekend over de lening van Dienst Uitvoering Onderwijs, een kwart heeft geen idee hoe hoog de rente is (vorig jaar 3,58 procent). Zeven procent denkt dat er helemaal geen rente over de studieschuld betaald hoeft te worden.