Klink mag specialisten korten

Minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) mag de tarieven van medisch specialisten korten. Die hadden een kort geding aangespannen tegen het besluit van Klink om de tarieven van behandelingen omlaag te brengen. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelde dat het algemeen belang boven het belang van de specialisten gaat. Die verdienen voldoende, vindt de rechter.

De bewindsman wil meer dan een half miljard euro besparen door de tarieven van specialisten te verlagen. De afgelopen jaren is het budget van de specialisten door de invoering van het zogeheten DBC-systeem overschreden. Klink wil dit rechttrekken door per 1 januari een algemene korting op te leggen.

De Orde van Medisch Specialisten is woedend over dit plan en spande een kort geding aan. De voorzieningenrechter erkent dat de korting van 12,69 procent een 'zeer forse ingreep' is, maar ziet geen aanleiding om hier een stokje voor te steken omdat deze niet 'onmiskenbaar onrechtmatig' is. Er is bovendien geen spoedeisend belang, omdat de bezwaren van de specialisten later nog behandeld worden door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Mogelijk kan dan te veel opgelegde korting worden terugbetaald.

De rechter vraagt zich wel af of de minister voldoende naar de mogelijkheid heeft gekeken om niet de hele beroepsgroep, maar per specialisme kortingen door te voeren. Ook uit de rechter kritiek op het DBC-systeem, de diagnosebehandelcombinatie. Hierbij geldt een vast tarief per behandeling, maar omdat er meer dan dertigduizend DBC's zijn is dit systeem veel te ondoorzichtig. Klink werkt aan een alternatief voor dit declaratiestelsel.