Leger VS schrapt zwangerschapsverbod in Irak

Het Amerikaanse leger schrapt het verbod op zwangerschap voor militairen die dienen in het noorden van Irak. Dat maakte een woordvoerster van het leger vandaag bekend. Generaal-majoor Anthony Cucolo, de bevelhebber van de 22.000 militairen van de Verenigde Staten in Noord-Irak, onder wie circa 1700 vrouwen, had het verbod begin november uitgevaardigd.

Vrouwelijke militairen mochten tijdens hun missie niet zwanger worden. Mannen mochten hun vrouwelijke collega's niet zwanger maken. Het verbod gold ook voor militairen die met elkaar waren getrouwd. Overtreders zouden zich mogelijk voor de krijgsraad moeten verantwoorden. "Iemand die voortijdig afhaakt tijdens de twaalf maanden durende uitzending, belast zijn kameraden", motiveerde Cuculo zijn besluit.

De maatregel leidde tot een storm van kritiek nadat Amerikaanse media er eerder deze week over hadden gepubliceerd. In eerste instantie gaf het ministerie van Defensie aan dat bevelhebbers het recht hebben om een dergelijk besluit te nemen. Vandaag kwam het Pentagon terug op deze mening.

Leger VS schrapt zwangerschapsverbod in Irak  (foto: ANP)