Veldrijders uit Mongolië rijden in Nederland

Komende week staan er bij de veldrit in Gieten vier aparte renners aan de start. Johan Museeuw is er in geslaagd om coureurs uit Mongolië aan de start te laten verschijnen. Bolbaatar Bolderdene, Ariunbold Noaranbat, Naran Khangarid en Baasankhuu Myagmasuren zullen nog niet meedoen om de zege.

"Het gaat goed en stap voor stap boeken de jongens progressie," meldt Museeuw. Het kwartet hoopt in de toekomst zich te kunnen gaan meten met de wereldtop. Ze zullen deze winter in Nederland nog in Huijbergen, Hoogerheide en Surhuisterveen te zien zijn, waarna het WK in het Tsjechische Tabor nog volgt. "Ze voelen zich als krijgers die Dzjengis Khan vertegenwoordigen. Mongolen gaan altijd en overal tot het uiterste," zegt Tom Lanhove die het project bedacht heeft.

"De Mongoolse federatie wil zich gaan specialiseren in veldrijden. Op de weg is voor hen niets te halen. De omstandigheden om te crossen zijn er ideaal, maar voor wegwielrennen ontbreekt het aan infrastructuur. Het individuele karakter van veldrijden past beter bij de mogelijkheden. Dit project wordt daarom gezien als een droomkans. Mongolië is onbekend. De sporten daar zijn worstelen en handboogschieten. Maar deze renners zijn geen sukkelaars. Het zijn ruwe diamanten die geslepen moeten worden," zegt Lanhove die heilig gelooft in het project.