[WB] Terugblik Heerenveen

Dit weekend werden er wereldbekerwedstrijden verreden in Heerenveen. Hieronder een terugblik.

De vrijdag ging van start met de 500 meter voor vrouwen. Daarin kwam Marianne Timmer zwaar ten val. Aanvankelijk leken de verwondingen mee te vallen maar op zondag bleek dat het seizoen van de sprintster voorbij is. De overwinning ging naar Jenny Wolf die 37,92 reed. Annette Gerritsen was met de derde plaats de beste Nederlandse. De 500 meter bij de mannen was een prooi voor Keiichiro Nagashima die tot 34,98 kwam. Ronald Mulder verraste met zijn derde plek. Op de 3.000 meter bij de vrouwen zorgde de Duitse Stephanie Beckert voor een verrassing door de winst voor zich op te eisen. Martina Sáblíková werd terugverwezen naar de tweede plaats. De vrijdag werd afgesloten met de 1.500 meter voor de mannen. Shani Davis maakte zijn favorietenrol waar en zegevierde met 1.44,48 in een nieuw baanrecord. Stefan Groothuis veroverde in 1.45,74 het brons.

De zaterdag begon met de 500 meter voor vrouwen en wederom was het Jenny Wolf die de overwinning pakte. Jan Smeekens pakte het zilver op de 500 meter bij de mannen. De overwinning ging naar de Japanner Joji Kato. Ireen Wüst won de 1.500 meter bij de vrouwen. Wüst bleef met 1.56,69 de Canadese Christine Nesbitt net voor. De tweede dag werd in Thialf afgesloten met de 5.000 meter voor mannen. Carl Verheijen had ziek afgezegd en ook Sven Kramer was niet fit maar stond wel aan de start. Hij leek op een nederlaag af te stevenen maar dankzij de drie zeer sterke laatste ronden pakte hij alsnog de winst.

Op de zondag lieten de Nederlandse vrouwen zich van voren zien op de 1.500 meter. Ze werden 2,3,4 en 5. Ze moesten enkel hun meerdere erkennen in Christine Nesbitt. Op de schaatsmijl bij de mannen ging de overwinning naar Shani Davis die wederom zijn concurrenten de baas was. Het weekend werd afgesloten met de ploegenachtervolging. Bij de vrouwen ging de winst naar Canada, en bij de mannen ging de overwinning naar Nederland en de Verenigde Staten die allebei dezelfde tijd reden.

Submitter:  Bron: FOK!sport