Groepsbescherming asielzoekers eindigt

Asielzoekers uit landen waar het gevaarlijk is, kunnen straks niet langer als groep automatisch aanspraak maken op bescherming.

Staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie) zet haar voornemen door om het zogenoemde categoriale beschermingsbeleid af te schaffen en asielaanvragen individueel te gaan beoordelen. Ze maakt dat vandaag duidelijk in een interview in de Volkskrant.

Recent kondigde ze in een debat met de Tweede Kamer al aan te onderzoeken wat hiervoor de mogelijkheden zijn. Ze gaf toen aan dat kwetsbare groepen, bijvoorbeeld belaagde minderheden, nog wel in aanmerking zouden kunnen komen voor groepsgewijze bescherming in ons land. Maar speciale regelingen voor bijvoorbeeld asielzoekers uit Ivoorkust en delen van Sudan zullen verdwijnen. Eerder gebeurde dat al bij Irak en Somalië.

Asielzoekers die in hun thuisland ernstig worden bedreigd, werden in ons land lange tijd op grond daarvan als groep beschermd door hun automatisch een tijdelijke verblijfsvergunning te geven. Dat beleid lag de laatste tijd onder vuur, omdat asielzoekers er misbruik van maken. De extra bescherming leidde ook tot een extra toestroom van asielzoekers. "Maar", aldus Albayrak in het interview, "ik stel nu vast dat dit specifieke beleid ten koste gaat van het politieke draagvlak voor bescherming en van de spankracht in de samenleving."